Voor- en nadelen van een plat dak

Kan jij bij je nieuwbouwproject maar niet beslissen tussen een plat dak of een zadeldak? Of heb je een interessante woning gespot en heeft deze een plat dak, maar weet je niet goed wat de voor- en nadelen hiervan zijn? Wij helpen je alvast verder door alles even op een rij te zetten.

Er bestaan heel wat vooroordelen over platte daken: ze barsten snel, vragen veel onderhoud, laten veel warmte binnen tijdens de zomer, enzoverder. Vroeger klopten de meeste van deze vooroordelen ook echt, maar tegenwoordig zijn platte daken enorm geëvolueerd. Wij gidsen je door de voor- en nadelen van platte daken.

Voordelen plat dak

1. Meer oppervlakte binnen de ruimte onder het dak

Een plat dak levert veel meer bruikbare vloeroppervlakte dan een schuin dak. Denk maar aan de hoeken van de bovenste verdieping van je woning. Ze zijn slechts voor sommige doelen bruikbaar. Je kunt er vaak niet rechtstaan zonder je hoofd te stoten en ook een kast plaatsen in de hoek is vaak een probleem. Een plat dak verhelpt al deze problemen meteen!

2. Vaak goedkoper

Huizen die worden afgewerkt met een plat dak zijn vaak goedkoper dan de exemplaren met een puntdak. Vooral de materiaalkosten en werkuren lopen hoger op bij een schuin dak.

3. Later bijbouwen mogelijk

Wil je later nog bijbouwen? Dan is het makkelijker om te vertrekken van een plat dan van een schuin dak. Je kunt bijvoorbeeld in een mum van tijd je plat dak omtoveren tot een dakterras of een extra verdiep bijbouwen.

4. Isolatie

Vroeger waren platte daken moeilijker te isoleren, maar tegenwoordig bestaat er witte dakbekleding voor platte daken die ervoor zorgen dat het zonlicht gereflecteerd wordt. Bye bye sauna op de bovenste verdieping!

5. Regenwater hergebruiken

Een plat dak is ideaal wanneer je regenwater wilt hergebruiken voor het sanitair of gebruik in de tuin. Het is wel belangrijk om een pH-neutrale dakbedekking te kiezen zodat de zuurtegraad van het regenwater niet verandert.

6. Groen dak of dakterras

Een plat dak is het ideale vertrekpunt om een groen dak te maken. Dat is duurzaam (het zou de levensduur van je dak met 200% kunnen verhogen), ecologisch, isoleert beter, aangenaam en op termijn bespaar je wel wat centjes. Je krijgt er tegenwoordig ook subsidies voor.

7. Zonnepanelen

Op een plat dak plaats je heel gemakkelijk enkele zonnepanelen. Je kan de hellingshoek namelijk zelf bepalen voor een optimaal rendement.

Nadelen plat dak

1. Minder duurzaam

Een plat dak is doorgaans minder duurzaam. Na een jaar of 30 is de dakbedekking aan vervanging toe, terwijl een puntdak iets langer meegaat.

2. Onderhoudskosten

Je moet er toch rekening mee houden dat het onderhouden van een plat dak ietsje duurder is. Denk daarbij aan een jaarlijks nazicht op lekkages. Zo verleng je de levensduur van je dak. Meer nog. De norm NBN B46-001 legt een regelmatig onderhoud op van het platte dak op initiatief van de eigenaar. Zo zit je zeker safe bij je verzekeringsmaatschappij indien er toch schade voorvalt.

3. Minder goede waterafvloeiing

In een plat dak kunnen sneller lekkages optreden. Een goede waterafvoer is dan ook belangrijk. Want als het regenwater blijft liggen, is de kans op schade groter.

De voordelen van een plat dak wegen dus zeker op tegen de nadelen. Het is tegenwoordig enkel een kwestie van smaak. Vinden we een plat of schuin dak mooier? Vermits een schuin dak of zadeldak zo het straatbeeld bepaalt in België, zal het nog wel even duren vooraleer er evenveel of meer platte dan schuine daken zijn.

Auteur: KCL
Foto: Ben Kraan Architecten BNA (CC BY-ND 2.0)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest