EPDM of TPO als dakbedekking: wat is de beste keuze?

EPDM TPO

Net zoals de bouwsector zelf, zitten producenten van bouwmaterialen niet stil. EPDM en bitumen zijn al decennialang de sterspelers van de dakbedekking. Maar na onderzoek en innovatie blijken ook TPO en PVC twee zeer interessante materialen om daken waterdicht te maken. EPDM en TPO zijn sterk aan elkaar verwant; toch zijn er enkele opvallende verschillen. Voor welk materiaal kiest u nu het best voor uw plat dak? We zetten de eigenschappen op een rijtje.

EPDM: ETHYLEEN-PROPYLEEN-DIEEN-MONOMEER OF KUNSTRUBBER

Net zoals APP SBS bitumen is EPDM ontstaan door de gebreken die de natuurlijke variant mettertijd vertoonde in verschillende toepassingen, waaronder die in de bouwsector. Ontwikkelaars zochten én vonden een beter alternatief voor natuurrubber: EPDM. In de jaren ’70 was dat kunstrubber een echt wonderproduct voor dakdekkers. Maar het essentiële aspect aan innovatie is natuurlijk dat ze nooit stilvalt. En dus kwam er in de jaren ’90 een EPDM-fabrikant met een nieuw product op de markt, gebaseerd op EPDM, maar met nóg betere eigenschappen: TPO.

TPO: THERMOPLASTISCHE POLY-OLEFINE

TPO is eigenlijk EPDM, maar met andere chemische eigenschappen en een andere formule. De evolutie van TPO lijkt heel erg op de evolutie die bitumen doormaakte: door kunststof te gaan toevoegen aan bitumen is ook deze materie met de jaren flink verbeterd. TPO is eveneens het resultaat van verder onderzoek om EPDM nog sterker te maken. Dankzij de structuur van TPO kunnen er brandvertragers aan toegevoegd worden en lenen de (witte) dakbanen zich bijvoorbeeld ook voor een koeldak.

DE STERKE EIGENSCHAPPEN VAN TPO-WATERDICHTING

Omdat TPO steeds gewapend is, hebben de dakbanen een hoge scheur- en ponsweerstand. EPDM moet daarentegen altijd bijkomend gewapend worden om scheuren te vermijden. Dakbanen in TPO hebben een lange levensduur en bevatten geen weekmakers. Bovendien is de hoeveelheid afval na een sanering van een dak uit TPO aanzienlijk kleiner dan bij een dak uit bijvoorbeeld EPDM.

TPO-dakbanen zijn verder bestand tegen uv-stralen en extreme weersomstandigheden. Dat maakt het materiaal ook bijzonder geliefd in de industriële sector. De prijs-kwaliteitverhouding maakt TPO erg geschikt voor bouwprojecten met grote oppervlakten. Daarnaast is hét grote voordeel van TPO de gemakkelijke manier waarop u de naden afwerkt.

NADEN IN TPO AFWERKEN

Voor een goede afdichting van de naden in EPDM is vulkanisatie nodig, een chemisch procedé met warmte en druk dat u niet op daken kunt uitvoeren. De naden van TPO zijn daarentegen gemakkelijk af te dichten met hete lucht. Dankzij TPO kunt u dus vlamvrij werken. TPO combineert bovendien de voordelen van EPDM met de voordelen van PVC: de naden zijn gemakkelijk af te werken (zoals bij PVC) en de materie is enorm chemisch resistent (net zoals EPDM). Daardoor is het een erg gebruiksvriendelijk materiaal en maakt het deel uit van verschillende waterdichtingssystemen. U kunt TPO combineren met vloeibare waterdichting voor de details.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest